Home

Wat is 'Sparkling Plastic'?

Stichting Sparkling Plastic is een lokale werkplaats in Den Bosch waar op een duurzame, educatieve, creatieve en sociale manier hard plastic afval gerecycled wordt.

Eerst selecteren we het plastic op soort en op kleur. Dat wordt geshredderd tot granulaat en dat wordt vervolgens verwarmd in een van de machines (intruder, extruder, of oven) en daarin omgevormd tot een nieuw product. Daarbij laten we ons inspireren door Dave Hakkens’ Precious Plastic machines.

Concreet doen we dit samen met studenten, kunstenaars en andere creatievelingen. Zodat ze niet alleen na kunnen denken over toepassingen voor gerecycled plastic, maar het ook kunnen uitproberen en ermee kunnen experimenteren. Want er zijn genoeg hout- en metaalwerkplaatsen, maar geen plastic werkplaatsen. Door te experimenteren met het materiaal, kunnen daar nieuwe, mooiere en duurzame toepassingen uit ontstaan.

Wat we ook belangrijk vinden is om met name jongeren actief te betrekken bij het plasticprobleem. Zij zijn de toekomst en daar zit ook de energie en de kans om anders met een onderwerp als plastic om te gaan. Want eerlijk is eerlijk: de generatie vóór hen laat het wel een beetje afweten.