Wat is ‘Sparkling Plastic’?

Wat is ‘Sparkling Plastic’?

Stichting Sparkling Plastic is een werkplaats in wording in Den Bosch. Een werkplaats waar hard plastic afval, dat nu vaak de verbrandingsoven ingaat of op één grote hoop gegooid wordt om te worden verwerkt tot een zwartgrijze mix, op een sociale, innovatieve en educatieve manier gerecycled wordt.

Eerst selecteren we het plastic op soort en op kleur. Dat wordt geshredderd tot granulaat en dat wordt vervolgens verwarmd in een van de machines (intruder, extruder, of oven) en daarin omgevormd tot een nieuw product. Daarbij laten we ons inspireren door Dave Hakkens’ Precious Plastic machines.

Concreet doen we dit samen met studenten, kunstenaars en andere creatievelingen. Zodat ze niet alleen na kunnen denken over toepassingen voor gerecycled plastic, maar het ook kunnen uitproberen en ermee kunnen experimenteren. Want er zijn genoeg hout- en metaalwerkplaatsen, maar plastic werkplaatsen nog niet. En als ze dan weten wat het materiaal in werkelijkheid doet, kunnen ze daar weer betere, mooiere, zinnigere toepassingen voor verzinnen.

  • Educatief, creatief en innovatief omdat we er met name jongeren betrekken bij het anders nadenken over en experimenteren met duurzame toepassingen van plastic;
  • Sociaal omdat we ook een plek bieden waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogen zijn wie ze zijn en daar vanuit hun steentje bij kunnen dragen;
  • Duurzaam omdat we in de werkplaats op een praktische manier werken aan het grotere plasticprobleem.

Wat vinden we belangrijk?

Om op een manier te werken die inzoomt op het probleem en die verschillende aspecten aan dat probleem met elkaar verbindt. Je zou dat een integrale benadering kunnen noemen.

Wat we ook belangrijk vinden is om met name jongeren actief te betrekken bij het plasticprobleem. Zij zijn de toekomst en daar zit ook de energie en de kans om anders met een onderwerp als plastic om te gaan. Want eerlijk is eerlijk: de huidige generatie laat het daarin wel een beetje afweten.

Meer info:

www.facebook.com/sparklingPlastic/